Kerekasztal beszélgetés
A világ fejlett országaiban így hazánkban is egyre elterjedtebbek az úgy nevezett divat diéták, és a fejlett marketing módszerek segítségével széles tömegekhez jutnak el, Ezek a legtöbb esetben minden szakmai és tudományos eredményt nélkülöző eljárások. Statisztikai eredmények értékelésével megállapítható, hogy ezek a táplálkozási módszerek nem érik el a legtöbb esetben az ígért és kívánt cél, hanem inkább károsnak, mint hasznosnak tekinthetőek.
A meggyőzés legtöbb ember esetében sikeres és ezekért az élelmiszerekért adott esetben többletpénzt is hajlandóak fizetni. K+F tevékenységünk keretében szakítva a fent említett divatdiéták káros hatásaival komplex innovációt kívánunk végrehajtani egy magas biológiai értékű élelmiszer prototípus termékcsalád kidolgozásával. A fejlesztési tevékenységek már az alapanyag előállítás fázisában (broiler csirke ) elkezdjük.
Komplex minőségbiztosítási rendszert dolgozunk ki és működtetünk az említett baromfi fajok tartása során a megfelelő állatjólét biztosítása érdekében.
Feltételezzük, hogy a stressz mentes tartás komolyan befolyásolja az értékes húsrészek minőségét és így ezzel paralel a belőlük előállított késztermékek értékét is. Szakirodalmi adatok alapján vizsgáljuk PSE és DFD húsminőség elkerülésének lehetőségeit és nemcsak a tartás, hanem a vágás stressz mentességét is figyeljük. Az alapanyag minőségét és tovább feldolgozhatóságát is szintén befolyásolja a takarmányozás minősége, ezért a takarmányok transz-zsírsav tartalmát a lehető legminimálisabbra kívánjuk csökkenteni. Konzerv termékcsalád prototípust dolgozunk ki, a piacon egyedüliként testépítők számára megnövelt illetve természetes fehérjetartalmú és különböző ízesítéssel rendelkező csirke mell húsból készülő konzerveket. Alternatívát nyújtva a jelenleg tömegesen elterjedt és használt megnövelt fehérjét tartalmazó szintetikus táplálék kiegészítők pótlására. Ezzel javítva a sportolók egészségi állapotát és új piaci szegmenset teremtve a konzerv készítmények számára.
Technológiai eljárást dolgozunk ki a termék fehérjetartalmának növelése érdekében. Szándékaink szerint a fejlesztés eredményeként a kiindulási érték 20%-os növelése a cél. A prototípus fejlesztése során kiválasztjuk a fehérjeadalékok azon körét( komplex fehérje emulzió, állati vagy növényi eredetű, illetve amminósav kiegészítés), amelyek a legmegfelelőbbek a sportolók számára, ezeket objektív kísérleti módszerekkel igazoljuk is.
Vizsgáljuk a hőn tartási időt, az egyes élelmiszeralkotó részekben a kezelés hatására bekövetkező változásokat. Valamint bélflóra stabilizáló, prebiotikumok és immunrendszer erősítő anyagok hozzáadásának lehetőségeit. Feltételezhetően ezeket az anyagokat a kifejlesztésre váró köretekhez adjuk, mivel a hús naturális ízének és színének megőrzését elsődlegesnek tartjuk.
Fejlesztési tevékenységünk felhasznált előállítási módszereket, tápanyagokat tekintve is újdonságnak számít ezzel egy új marketing és piaci szegmenset teremtve. A piacon jelenleg kapható és megvásárolható konzervek döntő többsége bel tartalmát tekintve nagyon silány minőségű. A vásárlók az olcsó árat és a viszonylag hosszú ideig történő eltarthatóságot preferálják ezeknél a termékeknél.
Fejlesztésünk eredményeként egy olyan új termékprototípust fejlesztünk, amely a legjobb minőségű alapanyagokból és minimálisan szükséges kiegészítők hozzáadásával készül.
Prototípusunkat a funkcionális élelmiszer szegmensbe pozícionáljuk, hiszen a testépítők és az egészséges életmódot folytatni kívánó vásárlók számára magas fehérje tartalmú, transzzsírsavakat nagyon kis mennyiségben tartalmazó terméket kínálunk fejlesztésünk eredményeként. A teljes értékű, jól emészthető fehérjéket nem a tejipari melléktermékből előállított savóproteinből, hanem kiváló minőségű ellenőrzött előállítási feltételek között termelt csirkemell húsból biztosítjuk. A prototípus csomagolási technológiájának kialakításával és fejlesztésével árát tekintve is versenyképes terméket produkálhatunk ebben a piaci szegmensben. A fejlesztés teljesen innovatív abból a szempontból is, hogy nem kizárólag marketing módszerekkel kívánjuk megismertetni a terméket, illetve meggyőzni a fogyasztókat a megfelelő minőségről, hanem tudományos igényű táplálkozási kísérletek eredményeivel igazoljuk a termék hasznosságát és kiváló minőségét.
Projektünk szervesen illeszkedik a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia (S3) projekt 5-ös prioritásához, amely magas hozzáadott értékkel rendelkező innovatív élelmiszerek fejlesztését irányozza elő.
Powered By EmbedPress